...

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

NEVÜ Öğretim Üyesi Koçak ‘42. Mühendislik Dekanları Konseyi (MDK) Toplantısı’na Katıldı
11/12/2024

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)  Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Fatma Zehra Koçak,  42. Mühendislik Dekanları Konseyi (MDK) Toplantısı’na katıldı.

59 üniversiteden katılımcıların iştirak ettiği ‘42. Mühendislik Dekanları Konseyi (MDK) Toplantısı’,  Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) ev sahipliğinde yapıldı.  KTÜN Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, MDK Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa M. Demir, KTÜN Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köken tarafından gerçekleştirilen toplantıya NEVÜ’yü temsilen Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Fatma Zehra Koçak katıldı.

Toplantıda ‘Bilim Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi: Güçlükler, Potansiyeller ve Fırsatlar’ üzerine konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal küresel riskler, kaynakların sürdürülebilir ve verimli kullanımı, insanı ve toplumu kapsayıcı çözümler, mühendislik eğitiminin bu kapsamdaki önemi ve kurumsal stratejilere vurgu yaptı. Bilimsel Ar-Ge çalışmalarının insan odaklı, sürdürülebilir ve dirençli/esnek sistemler olarak tasarlanması ve uygulanmasının önemine değinen Mandal, yapay zekâ kullanılırken değerlerin korunduğu sosyal ve beşeri bilimlerin de içinde bulunduğu disiplinler üstü çalışmaları içeren ortak bir altyapı kurulması ve sürdürülebilir faaliyetlerin gerekliliğini belirtti. Mandal ayrıca  üniversite-sanayi-toplum işbirliği, sorumlu Ar-Ge yaklaşımı, bilimsel çalışmalarda açık erişim, uluslararası iş birliklerinin teşvik edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yapılan toplantıda Osmanlı’dan günümüze mühendislik eğitiminin ve MDK’nın kuruluşunun tarihçesi, eğitimde Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) ve Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK)  gibi kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen program temelli ve kurumsal akreditasyonun önemi anlatıldı.  Kalitenin yapısal ve kültürel etmenleri içeren liderlik, sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık gibi ölçütler ile sağlanabileceğinin belirtildiği toplantıda, MEB program geliştirme uzmanları tarafından ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ üzerine interaktif bir panel gerçekleştirildi. Bu kapsamda ‘Sosyal-Duygusal Öğrenme’ kavramı üzerinde durularak  iletişim, iş birliği, sosyal farkındalık, değerleri kapsayıcı ve beceriyi de içeren eğitim-öğretim metotlarının önemi vurgulandı. 

Toplantıda son olarak EBSCO Information Services (EBSCO) veri tabanının bilimsel araştırmalarda kullanımına yönelik tanıtım sunumu gerçekleştirildi.